Padmasana

Yoga Ademhaling

Padmasana, een houding voor yoga-ademhaling

Padmasana, een houding voor yoga-ademhaling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat we zo’n 23.000 keer per dag adem halen? Hoeveel daarvan maak jij bewust mee? Een goede ademhaling is van levensbelang. En hoewel het een onbewust proces is en gelukkig vanzelf gaat, kan het bewust ademhalen de kwaliteit van je leven erg verbeteren. Spanning en stress zorgen voor een oppervlakkige en snelle ademhaling, waardoor je je nog onrustiger gaat voelen.

Wist je dat in de Yoga wordt gezegd dat de levensduur van een yogi wordt gemeten door het aantal ademhalingen dat hij in zijn leven gebruikt? Goede reden om er zo lang mogelijk mee te doen toch?

Waarom is een goede ademhaling belangrijk?

 • Zuurstof wordt verspreid door je lichaam en geeft daarmee energie en zorgt voor een goede werking van de hersenen
 • Een goede ademhaling zorgt voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. 70% van de afvoer van de afvalstoffen gebeurt via de adem, dus veel meer dan via transpiratie en urine.
 • De ademhaling vormt de verbinding tussen lichaam en geest à een rustige ademhaling geeft ook meer rust in je hoofd

Wist je dat:

 • De hersenen meer zuurstof nodig hebben dan welk ander orgaan dan ook. Als je hersenen niet voldoende zuurstof krijgen kan dat resulteren in sloomheid, negatieve gedachten en zelfs depressie.
 • De meeste energie niet komt uit ons eten, maar van de lucht die we inademen
 • Dieren die langzaam ademen het langste leven? De olifant is daar een goed voorbeeld van.

Oefening:

 1. Zit rechtop met een rechte rug en sluit je ogen, bijvoorbeeld in de (halve) lotushouding.
 2. Breng je aandacht naar je ademhaling
 3. Begin eerst met de buikademhaling: zet je buik uit op je inademing, zonder dat je borst ook uitzet. Bij het uitademen trek je je navel iets richting je ruggengraat. Doe dit twee minuten
 4. Vervolgens ga je verder met de borstademhaling: op je inademing zet je borst uit. Aan het einde van de inademing gaan ook je schouders iets mee omhoog. Bij het uitademen laat je je schouders zakken en komt ook je borst weer omlaag. Je buik doet niet mee in deze ademhaling. Ga hier twee minuten mee door.
 5. De borst- en buikademhaling gecombineerd vormen samen de Yoga Ademhaling. Zet eerst je buik uit op je inademing, gevolgd door de borst en de schouders. Op je uitademing leeg je eerst je borst en dan je buik, die je zelfs iets intrekt. Ga hier 5 tot 10 minuten mee door en kijk hoe je je daarna voelt 🙂
 6. Vind je het lastig om te oefenen terwijl je rechtop zit, dan kun je het ook liggend op je rug doen. Leg je handen op je buik en adem daar naartoe. Werkt ook goed als je niet kunt slapen!

Tip tijdens asana’s

 • Adem zoveel mogelijk door de neus in en uit
 • Zet de ademhaling niet vast als je yoga beoefent
 • Als je je bewust bent van de ademhaling tijdens de asana’s leer je de grenzen van je lichaam makkelijker kennen en verleggen, zo verminder je de kans op overbelasting.