Utthita Trikonasana

Stap voor stap

– Ga in een spreidstand staan met de linkervoet opengedraaid en de rechtervoet naar voren of zelfs licht naar binnen gedraaid.
– Op een uitademing laat je je linker heup zakken en buig je naar links. Je linkerhand plaats je op je linkerbeen of – als dat gaat – op de grond.
– Je rechterarm wijst de lucht in en je kijkt in de richting van je rechterhand. Zorg ervoor dat je schouders in lijn zijn met de achterkant van je benen.
– Blijf een halve tot hele minuut in deze houding staan terwijl je rustig maar volledig in- en uitademt.
– Op een inademing kom je terug uit de houding.
– Ontspan en herhaal aan de andere kant

Eén van de uitdagingen van deze asana is te voorkomen dat je onderrug ineenzakt. Zorg dat je bovenlichaam in lijn blijft met het uitgestrekte been. Dit kan betekenen dat je je voet misschien niet helemaal kunt raken: belangrijker is het om opzij te buigen, dus niet half voorover.

Uitwerking van de houding

Deze houding maakt de beenspieren, knieën en enkels sterker en zorgt voor lenigheid. Ook verlicht deze houding rugpijn. Daarnaast worden je enkels sterker en krijg je meer ademruimte in je borstkas. Deze houding werkt stressverminderend, zorgt voor een betere spijsvertering en helpt bij nek- en rugpijn. Als kers op de taart vermindert de trikonasana ook het vet rond de heupen.